Polévka s pórkem
(7 měsíců)
Suroviny:
250ml vody, ½ brambory, malý kousek mladého pórku, 1 polévková lžíce ovesných vloček, drcený kmín, malé množství petrželové natě
Postup:
Bramboru očistěte, umyjte a pokrájejte na malé kousky. Uvařte ve vodě s drceným kmínem. Několik minut před dovařením přidejte ovesné vločky a nadrobno nakájený (případně nastrouhaný) pórek. Uvařenou polévku posypte posekanou petrželkou.
Bramborová kaše s čínským zelím
(12 měsíců)
Suroviny:
2 menší brambory, 1 lžička rostlinného oleje, 1 lžička mateřského nebo kojeneckého sušeného mléka, 2 polévkové lžíce převařené horké vody, kousek listu mladého čínského zelí (nebo hlávkového salátu)
Postup:
Brambory očistěte a uvařte ve vodě. Rozmačkejte je vidličku. Do převařené horké vody přidejte sušené kojenecké mléko, promíchejte a přidejte k rozmačkaným bramborám. Čínské zelí (nebo salát) najemno nastrouhejte a přidejte k horké bramborové kaši. Dobře promíchejte.
Kedlubnová kaše s kuřecím masem
(7 měsíců)
Suroviny:
5 dkg kuřecího masa, kousek mladé kedlubny, 5 polévkových lžic kojenecké rýžové kaše, petrželová nať, lžička rostlinného oleje
Postup:
Kedlubnu očistěte, umyjte a uvařte do měkka ve vodě nebo v páře. Kuřecí maso uvařte ve vodě. Podle návodu si připravte cca 5 lžic kojenecké rýžové kaše. Kedlubnu spolu s masem rozmixujte a přimíchejte k rýžové kaši. Do hotového jídla přidejte lžičku rostlinného oleje a posekanou petrželovou nať.
Bílá brokolicová polévka
(7 měsíců)
Suroviny:
250 ml vody, několik malých růžiček brokolice (nebo květáku), 1 malá lžička sušeného kojeneckého mléka, 1 polévková lžíce ovesných nebo ječmenných vloček
Postup:
Očištěné a umyté růžičky brokolice nebo květáku uvařte do Mekka. Do vařící vody přidejte vločky a povařte je cca 5 minut. Uvařenou brokolici rozmačkejte vidličkou a polévku odstavte z ohně. Přidejte lžičku sušeného kojeneckého mléka a zamíchejte.
Jablečná kaše
(7 měsíců)
Suroviny:
4 polévkové lžíce jablka nastrouhaného najemno, 1 polévková lžíce krupice, 100 ml kojeneckého mléka
Postup:
Kojenecké mléko uvařte podle návodu. Do horkého mléka (ne vařícího) postupně přidávejte krupici a za stálého míchání uvařte středně hustou kaši. Nechejte mírně vychladnout a smíchejte ji s nastrouhaným jablkem. Pro změnu chuti můžete místo jablka přidat rozmačkaný banán, hrušku, broskev nebo jiné ovoce.
Zdroj: časopis Máma a já (září 2006)
Rychlá mrkvová kaše
(7 měsíců, 6 porcí do zásoby)
Suroviny:
1 svazek karotky, 400g fenyklové hlízy, 400g brambor, 50g másla
Postup:
Mrkev omyjeme, očistíme, oloupeme a nahrubo rozkrájíme. Fenykl omyjeme, očistíme, rozčtvrtíme a jemnou zelenou nať odložíme stranou. Čtvrtky fenyklu nakrájíme na jemné nudličky. Oloupané brambory rozkrájíme na hrubé kostky. Rozpustíme polovinu tuku a na něm podusíme zeleninu a brambory. Zeleninu podlijeme a při mírné teplotě pod pokličkou uvaříme (asi 20minut). Zeleninu pomocí ručního nebo kuchyňského mixéru spolu se zbylým tukem a fenyklovou natí rozsekáme na jemnou kaši. Kaši rozdělíme na jednotlivé porce a vložíme do mrazících sáčků. Zmrazíme je v mrazničce – trvanlivost je až 2 měsíce.
Kaše s drůbežím masem a karotkou
(7 měsíců, 1 porce)
Suroviny:
1 brambor (asi 50g), 100g karotky, 20g libového mletého, nebo velmi jemně pokrájeného drůbežího masa
Postup:
Omytý brambor ve slupce dobře uvaříme (asi 20 – 25 minut). Karotku omyjeme, očistíme a nakrájíme na malé kousky. Společně s masem ji podusíme. Brambor oloupeme, nakrájíme a na malé kousky a přidáme jej k masu. Vše pomocí ručního mixéru rozmixujeme na kaši.
Zdroj: časopis Maminka (duben 2007)